Pomysł na pierś kurczaka zapiekaną na sposób...
Nasza mama często robiła w różny
sposób pierś z kurczaka, aby była ona chrupiąca i soczysta, używała rozmaitych
panierek i smażyła ją.
Ten przepis trafił do naszego domu przed świętami Bożego
Narodzenia.
Mama, dzwoniąc z życzeniami do cioci, zapytała o potrawy świąteczne. Ta zaś zaproponowała właśnie filet w krakersach. Ciocia lubi
eksperymentować w kuchni i nie boi się nawet bardzo odważnych połączeń
składników w potrawach.
Przepis jest szybki, podzielny, soczysty i apetyczny. Ja
myślę, że tajemnica smaku tego dania tkwi w ciekawej marynacie. Ważne jest
również to, że kurczaka się nie smaży, a
piecze. To jest zdecydowanie zdrowsze. Ciocia zaczerpnęła ten przepis z
gazetki pt.
„Prześlij przepis”. Został on podany
przez p. Marzenę Smoter z Kroczyn. Tę
gazetkę można kupić w każdym kiosku. Jest mała, ale zawiera dużo przepisów
wypróbowanych przez rodziny. Mogę tylko dodać, że tym złocistym filetem zajada się cała moja rodzina. Krakersy to
bardzo smaczne ciastka, a najfajniejsze jest w nich to, że nie są słodkie. Kto
by pomyślał, że można w nich obtaczać mięso.
Nasza mama przygotowała takie filety właśnie w drugi dzień
świąt, byliśmy zachwyceni. Moglibyśmy
z braćmi jeść i jeść te chrupiące kąski, bo są naprawdę wyśmienite.
Można polać je różnymi sosami: czosnkowym, chilli lub keczupem. Smakują
świetnie i na ciepło, i na zimno.
Polecam razem z braćmi i tatą :)
FILET ZAPIEKANY W KRAKERSACH
Produkty:
●
filet z kurczaka
●
250-300 ml maślanki naturalnej
●
2 łyżki keczupu
●
paczka krakersów
●
2 łyżki roztopionego masła
● sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy wzdłuż na kotlety i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron .
2. Maślankę mieszamy z keczupem i zanurzamy w niej mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania.
3. Krakersy kruszymy dość drobno i dokładnie obtaczamy odsączonego z zalewy fileta. Następnie przekładamy na brytfankę lub do naczynia żaroodpornego i podlewamy roztopionym masłem.
4. Pieczemy bez przykrycia ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury
185°C.
Smacznego!
Kuba 7b
Komentarze
Prześlij komentarz