Pomysł na pierś kurczaka zapiekaną na sposób...




Nasza mama często robiła w różny sposób pierś z kurczaka, aby była ona chrupiąca i soczysta, używała rozmaitych panierek i smażyła ją. 

Ten przepis  trafił do naszego domu przed świętami Bożego Narodzenia.

Mama, dzwoniąc z życzeniami  do cioci, zapytała o potrawy świąteczne.  Ta zaś zaproponowała właśnie filet w krakersach. Ciocia lubi eksperymentować w kuchni i nie boi się nawet bardzo odważnych połączeń składników w potrawach.

Przepis jest  szybki, podzielny, soczysty i apetyczny. Ja myślę, że tajemnica smaku tego dania tkwi w ciekawej marynacie. Ważne jest również to, że  kurczaka się nie smaży, a piecze. To jest zdecydowanie zdrowsze. Ciocia zaczerpnęła ten przepis z gazetki  pt.

„Prześlij przepis”. Został on podany przez  p. Marzenę Smoter z Kroczyn. Tę gazetkę można kupić w każdym kiosku. Jest mała, ale zawiera dużo przepisów wypróbowanych przez rodziny. Mogę tylko dodać, że tym złocistym filetem  zajada się cała moja rodzina. Krakersy to bardzo smaczne ciastka, a najfajniejsze jest w nich to, że nie są słodkie. Kto by pomyślał, że można w nich obtaczać mięso.

Nasza mama przygotowała takie filety właśnie w drugi dzień świąt, byliśmy zachwyceni. Moglibyśmy    z braćmi jeść i jeść te chrupiące kąski, bo są naprawdę wyśmienite. Można polać je różnymi sosami: czosnkowym, chilli lub keczupem. Smakują świetnie i na ciepło, i na zimno.

 Polecam razem z braćmi i tatą :)



FILET ZAPIEKANY W KRAKERSACH

 

Produkty:

      filet z kurczaka

      250-300 ml maślanki naturalnej

      2 łyżki keczupu

      paczka  krakersów

      2 łyżki roztopionego  masła

      sól, pieprz


Przygotowanie:


1.  Filety myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy wzdłuż na kotlety i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron .

2.  Maślankę mieszamy z keczupem i zanurzamy w niej mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania.



   3.  Krakersy kruszymy dość drobno i dokładnie obtaczamy odsączonego z zalewy                fileta. Następnie przekładamy na brytfankę lub do naczynia żaroodpornego  i                    podlewamy  roztopionym masłem.

   4. Pieczemy bez przykrycia  ok. 35 min  w   piekarniku rozgrzanym do temperatury

        185°C.



                              Smacznego!

                                                                                  Kuba 7b

                                                                                                      



Komentarze

Popularne

Ciasteczka kokosowe Marysi/Krysi

Placek cebulowy