Mokre frytki
Frytkowa historia.
Któż z nas nie zna frytek!.
Pokrojone w słupki ziemniaki usmażone w
głębokim tłuszczu, chrupiące na zewnątrz,
a mięciutkie w środku. Są takie
pyszne z różnymi sosami lub bez.
Najlepsze frytki smaży się w
Belgii do dziś jest tam bar Maison Antoine
, jeśli wybralibyście się na wycieczkę do nie
tak bardzo odległej stolicy tego kraju Brukseli, nie zapomnijcie podejść do tej
najsłynniejszej frytkarni.
Pierwsze zapiski o frytkach pochodzą
z XV wieku z belgijskiej Walonii. Sroga zima pozbawiła Walończyków pożywienia,
mieli tylko ziemniaki i tłuszcz, zatem zaczęli smażyć i udało im się przeżyć,
nawet pewnie nie wiedzieli, że wynaleźli niesamowicie popularną potrawę.
Frytki są lubiana przekąską,
jednak mają kilka wad, smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i
ciężkostrawne.
Można nieco odchudzić frytki
piekąc je na blasze w piekarniku tylko lekko skropione tłuszczem, da się je
przyrządzić z różnych warzyw, batatów,
lub marchewki.
Frytki można także grillować.
O historii z grillowanymi
frytkami i pomysłowym ratującym sytuację dziadku, opowiada Artur z klasy 5a.
Agnieszka Kurek
Opowiem wam historię jak (nie)
przygotować frytek.
Pamiętajcie wszystko zawsze da
się naprawić wystarczy jedynie dobry (albo przynajmniej działający 😀)
pomysł. Nasz dziadek był wyjątkowy.
PRZEPIS:
· ziemniaki
· sól (jeżeli
chcemy uzyskać chrupiące frytki to z dobrze trzymającą się pokrywką,
a jeśli
nieco mokre to z lekko poluzowaną pokrywką od solniczki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.
umyć i obrać
ziemniaki
2.
pokroić je na
paski
3.
rozgrzać grilla
4.
wyłożyć surowe
frytki na tacki
5.
czekać aż się
zarumienią
Komentarze
Prześlij komentarz